Judo

Judo in Leeuwarden. 2 judoleraren in judopak

Judo in Leeuwarden en Franeker

Denk je aan Judo in Leeuwarden? Dan denk je aan Sportschool de Leeuw. Judo is een sport voor iedereen. Je leert om elkaar te respecteren en hoe je met elkaar omgaat. Judo is ontstaan in Japan door de pedagoog Jigoro Kano in 1882. Hij beschouwde judo vooral als een opvoedkundige methode. Judo biedt structuur en je leert wat discipline is door de duidelijke regels waar judoka´s zich aan dienen te houden. Bij judo leer je positief om te gaan met agressie; zonder je tegenstander te blesseren en gebruik te maken van zijn kracht, leer je hem of haar te overmeesteren. Eén van de belangrijkste uitspraken van Jigoro Kano: ‘Judo kun je alleen maar leren door het te doen!’

Judo in Leeuwarden voor kinderen
Judo voor volwassenen in Leeuwarden

De judolessen worden verzorgd door JBN aangesloten en gediplomeerde leraren Jelte de Leeuw, Inno de Leeuw en Pim Wanders op onze hoofdlocatie bij de Oostergrachtswal en in Zuiderburen (Maximaschool), Techum (Sportpleats) bieden wij Judo in Leeuwarden. 

Voor Judo in Franeker bieden wij lessen bij Sportcentrum Het Noord. Voor meer informatie kijk op www.judofraneker.nl 

Iedereen vanaf 4 jaar is welkom om te judoën!

Benieuwd naar de tijden waarop wij judo aanbieden? Klik hier voor het rooster.

Judo in Franeker van Sportschool de Leeuw

Wat heb je nodig voor judo?

  • Judopak + band

Wij verkopen alle maten judopakken op de sportschool. Kom gerust langs om een judopak te passen. 

 

Judo wedstrijden

Bij judo wedstrijden is het doel om de ander op de rug te werpen. Je kan punten scoren door de ander te werpen of een houdgreep vast te houden. Bij judo zijn er 2 scores:

  • Wazari (deze kan je scoren door de ander te werpen en diegene landt op zijn zij of door een houdgreep 10-19 seconden vast te houden.
  • Ippon (Door de ander op de rug te werpen of een houdgreep 20 seconden vast te houden kan je een ippon scoren).

Zodra er een vol punt (ippon)is gescoord, is de wedstrijd afgelopen. 

Bij judowedstrijden worden judoka’s ingedeeld op leeftijd, gewicht (en niveau).

 

Judo examen

Halfjaarlijks organiseren wij judo examens. Hierbij mogen de judoka’s aan familie en vrienden laten zien wat zij hebben geleerd en kunnen. De judoka’s kunnen aan het eind van het examen een slip voor op de band, of een nieuwe kleur band verdienen. De volgorde van de kleuren (banden) zijn geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart.

Bij het behalen van een gele band dienen judoka’s lid te worden van de JBN (Judo Bond Nederland).